ALAN

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi, İstanbul Metropoliten alanının gelişmesi-büyümesi ile kışla olma niteliğini kaybetmiş, 1999 yılında T.S.K. tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi'ne verilmek suretiyle üniversitemiz bünyesine katılan ve içinde kışla ile beraber birçok tarihi binayı da barındıran bir alandır.

Davutpaşa Yerleşkesinin bulunduğu alandaki askeri yerleşimin Bizans Dönemi'ne kadar uzandığı; bölgenin, askeri ve saray törenlerine hizmet eden konumda olduğu; İstanbul'un fethi sırasında da askerin konaklamasına hizmet verdiği ve Fatih Sultan Mehmet'in otağının burada kurulmuş olduğu söylenmektedir. İstanbul’un fethinden, Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasına kadar geçen zaman diliminde alan, Avrupa’ya sefere çıkan Osmanlı Ordusu’nun toplanma merkezi olarak kullanılmıştır.  Ordunun uğurlandığı sahra olan ve bütün dönemlerde askeri amaçlarla kullanılmış bulunan bu bölgenin yerleşim planları, II. Beyazıt'ın Vezir-i Azamı Koca Davut Paşa tarafından yaptırılmış olduğu için burası Davutpaşa Sahrası (daha sonra Davutpaşa Kışlası) olarak anılmıştır 

1999 yılında üniversite bünyesine geçmesiyle birlikte, yerleşkenin planlama çalışmaları (master planı) Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Emre AYSU (dönemin rektör yardımcısı) ve Prof. Hakkı ÖNEL (dönemin dekanı) tarafından yapılmıştır.  2010 senesinde, üniversite bünyesinde çalışan öğretim üyeleri ve doktora öğrencileri arasında kapı ile ilgili mimari tasarım yarışması açılmış, Doç. Dr. Yasemen SAY ÖZER ve ekibi birincilik ödülünün sahibi olmuştur.  Alanın hemen yakınındaki Tarihi Fırın Binası’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmasına karar verilmesi ve diğer nedenlerden ötürü yarışma projesi uygulanamamıştır.

Üniversitenin çeşitli birimlerinin buraya taşınmasının üzerinden geçen yirmi yılı aşkın sürede, Davutpaşa Yerleşkesi, akademik ve idari personel nüfusunun yaklaşık %65-70’ini barındıran (27.000 öğrenci ve 2000 personel) büyük bir yerleşkeye dönüşmüştür.  Yılın büyük bir bölümünde, hafta sonu açık öğretim ve merkezi sınavların da yapıldığı Davutpaşa Yerleşkesi, 7 gün 24 saat yaşayan bir alandır. Yerleşkenin hâlihazırda; A girişi, B girişi ve Teknopark girişi olmak üzere üç girişi bulunmaktadır. Bunlardan ilki, bu yarışmaya konu olan Eski Londra Asfaltı ve Dumlupınar Caddelerine açılan ve Davutpaşa metro durağının da bir yaya köprüsü ile bağlandığı A girişidir.

Söz konusu giriş, yerleşkenin güneydoğu yönünde olup, gerek toplu taşım araçlarının kampüse giriş yapması, gerekse metro durağı ile yaya bağlantısının yapılmasıyla nedeniyle, kampüsün en sık kullanılan girişi olma özelliğini göstermektedir (Bknz, Şekil 3).  İlk yapıldığında araç giriş-çıkışı öncelikli olarak inşa edilen giriş strüktürü ve güvenlik kulübeleri, gerek araç-yaya giriş çıkış yoğunluğunun artması, gerekse de güvenlik (itfaiye vb. yüksek araçların girişi) açısından standartların altında kalması nedeniyle, 2019 yılında üniversitemiz Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Kunter MANİSA ve Doç. Dr. Serhat BAŞDOĞAN tarafından tasarlanıp uygulanmıştır (Bknz Şekil 4 , Şekil 5).

Yenilenen A girişi, Fırıncılık Meslek Yüksek Okulu olarak kullanılan Tarihi Fırın Binası'nın yanında olmasından dolayı, yapının gabarisi ve tarihi yapı ile kurduğu silüet ilişkisi açısından Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayından geçmiştir (Bakınız Şekil 6). Bununla beraber inşa çalışmaları sırasında, altyapı donanımı (doğalgaz hattının deplase edilmesi, yol eğimlerinin büyük araçların kullanımına uygun hale getirilmesi vb.) yenilenmiştir. Yine uygulama aşamasında, üniversitemiz İnşaat Fakültesi, Ulaştırma Anabilim Dalı tarafından araç yolu şerit genişlik ve doğrultuları, dönüş kurpları, durak yerleri ve duraklama cep genişlikleri/boyları hesap edilerek standartlara uygun hale getirilmiştir. Yapının üst kotunu tarihi fırıncılık binasının gabarisi belirlerken alt konutunu altında geçebilecek itfaiye araçların ihtiyaç duyduğu asgari yükseklik belirlemektedir. (min 4,50 m.) Yapının hemen önünde bulunan ve metro durağına direkt bağlantıyı sağlayan yaya köprüsü İ.B.B. tarafından 2018 yılında inşa edilmiştir.